קניית דירה היא הוצאה גדולה עבור כל אחד. בין אם זאת דירה למגורים או להשקעה, בין אם הדירה ראשונה וחדשה מקבלן או יד שניה משוק הדירות, מדובר על הוצאה של מיליון שח לפחות במרבית המקרים. אבל חשוב לדעת גם שהתשלום עבור קניית הדירה הוא רק חלק מההוצאות הכוללות שלכם עבור הרכישה וכדאי מאוד להכיר את כל שאר הכספים שתשלמו בדרך אל הדירה.
קניית דירה מכל סוג ולכל מטרה היא עסקה גדולה. עבור רבים מדובר על העסקה הגדולה ביותר שיעשו בחייהם באותו השלב וסביר וחלק גדול מהתשלום ייעשה באמצעות הלוואה לטווח ארוך שיקבלו מהבנק (משכנתא).
חשוב לדעת שעל סכום הרכישה בפועל, אותו סיכמתם עם מוכר הדירה, יש להוסיף הוצאות רבות נוספות שמעלות את העלות הכוללת של רכישת הדירה.
יש לקחת בחשבון את כל ההוצאות הללו כדי לדעת שני דברים:
- האם העסקה עדיין משתלמת עבורכם?
- האם יש לכם את היכולת לעמוד בכל ההוצאות הללו?
איזה הוצאות נוספות יש בעת קניית דירה?
יש מספר הוצאות נוספות שאתם חייבים לקחת בחשבון לפני חתימה על חוזה קניית דירה. לא עבור כולם מדובר בהוצאות זהות וכל מקרה לגופו אך סביר להניח שלפחות חלק מההוצאות הללו יהיו תקפות גם לעסקה שלכם.
- מס רכישה – כאשר רוכשים דירה המדינה משתתפת בחגיגה (כמו בכל דבר כמעט…) באמצעות מיסוי מקרקעין. המס מוטל על רוכשים של דירה ראשונה ועל כאלו שזאת הדירה השנייה או השלישית שלהם. יש הבדל בין מס רכישה על דירה ראשונה ו/או יחידה, שיהיה נמוך יחסית, ובין מס רכישה על משקיעים, שהמדינה מעוניינת להרחיק משוק הנדל"ן ככל שניתן. יש הקלות מסוימות במיסוי מקרקעין כאשר מדובר על עולים חדשים, נכים, יורשים של דירה וכן הלאה. כדאי מאוד לברר את המעמד שלכם מראש וכמה מס, אם בכלל, אתם צפויים לשלם.
- דמי תיווך – גם אם הישראלים פחות אוהבים זאת, הרי שרבים עושים היום שימוש במתווכים לצורך מכירה או קניה של דירה. במרבית המקרים מדובר על עלות של 1-2 אחוז מערך הדירה ומדובר לעתים בסכום של עשרות אלפי שקלים.
- שכר טרחת עורך דין – תשלום שהוא חובה כיוון שאין לעשות עסקת מקרקעין ללא עורך דין קניית דירה מקבלן שמלווה אתכם לפני החתימה, במהלך התקופה עד קבלת הדירה ואף לאחר מכן בחלק מהמקרים (טיפול בנושאים בירוקרטיים, ענייני מיסוי וכדומה). בד"כ מדובר על תשלום של חצי אחוז עד 1 אחוז מערך הדירה.
- שיפוצים – סעיף זה איננו נוגע לכל דירה אך במרבית המקרים לפני מעבר לדירה משפצים אותה בהיקף כזה או אחר. יש מי שרק יצבעו את הדירה ויש מי שייכנסו לשיפוצים מורכבים יותר כולל הוספת קירות גבס, הנמכות, ריצוף מחדש, החלפת צנרת מים וכן הלאה. מדובר בשיפוץ שיכול להגיע ל 200-500 אלף שח במקרים מסוימים, אם כי לרוב מדובר על כמה עשרות אלפי שקלים לדירה.
- הובלה – ההוצאה היותר קטנה היא של הובלת הדירה. חברות הובלה גובות 2000-4000 ₪ למעבר דירה בד"כ, תלוי במרחק, הזמן ובכמות הפריטים שיש להעביר.
- תשלום מדד תשומות הבנייה – כאשר רוכשים דירה מקבלן והיא עדיין בבניה, לעתים מקבלים את הדירה כעבור 2-3 שנים בלבד. בינתיים מתחייבים על תשלום צמוד למדד תשומות הבנייה והדבר יכול לעלות סביב 1 אחוז מסכום הדירה ואף יותר מכך באזורים מבוקשים.
לסיום, ציין שחשוב לדעת מראש מה התקציב שלכם לרכישת דירה ולרכוש דירה עם מספיק "כסף בצד" לכל ההוצאות הנוספות שיש לעסקת מקרקעין שכזאת.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד חן טיגר, עורך דין מקרקעין בחיפה אשר מלווה רוכשים ומוכרים בעסקאות מכר מקרקעין. לעוד עורכי דין מומלצים לענייני מקרקעין בחיפה ניתן להכנס אל האנציקלופדיה המשפטית אשר מכילה אינספור עורכי דין מומלצים בפריסה ארצית.