באופן כללי, ישנו מגוון רחב של טיפולים רגשיים כמו טיפולים אלטרנטיביים או טיפולים פסיכותרפיים שמבוצעים באמצעות אנשי מקצוע (פסיכותרפיסטים, פסיכולוגים קליניים, פסיכיאטרים וכדומה) כאשר טיפול רגשי יכול להיות למבוגרים או לילדים.
החיים של כולנו אינטנסיביים ולחוצים מאי פעם, לכן רבים נקלעים לדיכאונות או חרדות שמחייבים טיפול מקצועי שיעזור להם להתמודד עם קשיים שונים שהם ניצבים בפניהם. טיפול רגשי למבוגרים אפשרי בכמה שיטות טיפול אפשריות, לשם מתן מענה לקשת רחבה של מצבים אפשריים.
מהו טיפול רגשי?
טיפול רגשי למבוגרים נעשה באמצעות מטפלים מקצועיים דוגמת פסיכיאטרים, פסיכותרפיסטים או פסיכולוגיים קליניים. הטיפול מבוסס על שיחה המתנהלת בין המטופל למטפל וממוקד בעולמו הנפשי של המטופל. המטרה היא יצירת קשר חזק בין השניים ומרחב פתוח עבור המטופל לחשוף את עצמו. במהלך הטיפול הירידה היא לפרטים שנועדו לחשוף את דפוסי ההתנהגות, הרקע הרגשי ומערכת היחסים שלו עם הקרובים אליו כדי להגיע לשורשי הגורמים לבעיה ממנו הוא סובל ומציאת פתרונות אפשריים למצבו.
מתי פונים לטיפול רגשי?
פנייה לקבלת טיפול רגשי מקצועי יכולה להתעורר עקב אירוע חיים מכונן, טראומה, אובדן אישי או הפרעות נפשיות מסוגים שונים דוגמת תחושת דיכאון, הפרעות חרדה, חוסר ביטחון עצמי, דימוי עצמי נמוך, קשיים בזוגיות או בקשרים חברתיים, מחשבות אובדניות וכדומה.
איזה טיפולים רגשיים יש?
פנייה לטיפול רגשי צריכה להיות בהתאם למצבו של הפונה (המטופל). טיפול בדיכאון איננו זהה לתהליך של טיפול בחרדות או טיפול בהתמכרויות. כתוצאה מכך, חשוב לבחור שיטת טיפול שמתאימה למטופל וגם לבעיה ממנה הוא סובל.
ישנן שתי שיטות טיפול רגשי למבוגרים שנחשבות מובילות:
- טיפול פסיכודינמי – טיפול שנקרא גם פסיכותרפיה דינמית ומשלב טכניקות שונות שמתמקדות בחשיפת הקשיים הרגשיים והמקור שגורם להן. הדגש הוא על מיקוד במטופל ובדרכים בהן הוא רואה את עצמו על פי מבנה האישיות שלו. זהו ניסיון לפיתוח מודעות רגשית ומסקנות אישיות שיעזרו למטופל להתמודד עם הקשיים שלו. הטיפול בקליניקה אורך מספר מפגשים ונחשב טיפול קלאסי שמתאים לבעיות וקשיים כלליים דוגמת בחירת מסלול חדש בחיים, התמודדות עם מערכת יחסים מורכבת וכן הלאה.
- טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) נחשב לטיפול יותר פרקטי אשר מעביר את המטופל מספר שלבים שיעזרו לו להתמודד עם משבר או קושי בחיים. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יעיל לטיפול בהתנהגות אימפולסיבית, הפרעה כפייתית, חרדות, טיפול בדיכאון (קל יחסית) וכדומה. בטיפול מזהים דפוסים בעייתיים של המטופל ומוצאים דרכים שיעזרו לו להתמודד עם ההשפעה של הדפוסים הללו. משלבים בתהליך מפגשים בקליניקה ותרגול עצמי של המטופל.
ישנם טיפולים מסוגים נוספים אך אלו השיטות היותר מקובלות כיום והן מאפשרות דרכי התמודדות עם משברים וקשיים ללא תרופות ובאמצעות השתתפות של המטופל בתהליך הטיפול, דבר שעוזר בטווח הארוך להשיג תוצאות טובות יותר.
המאמר נכתב בשיתוף עם שרית פוני, מטפלת מוסמכת אשר מעניקה טיפול זוגי בחיפה או טיפול זוגי בפרדס חנה כרכור תחת מרכז טיה.