גירושין יוצרים בדרך כלל קרע של ממש בין שני בני הזוג וכל אחד מהם רוצה "להרוויח" יותר מהגירושין ולדאוג לעתידו. בשל כך יש מקרים רבים בהם אחד הצדדים נוקט בפעולות של הסרחת נכסים וכספים שונים בדרכים כאלו ואחרות והכל כדי להימנע מחלוקה שוויונית עם הצד השני. על הברחת נכסים, חלוקה לא שוויונית בגירושין וכיצד להתמודד עם מצבים שכאלו – במאמר הבא.
כאשר בני זוג בוחרים להתגרש, בין אם בהחלטה משותפת או החלטה של אחד הצדדים, מתחיל בניהם מאבק, בין אם ברוגע או ברגשות שליליים וכעסים. המאבק מתנהל בעיקר סביב משמורת ומזונות ילדים, כתובה וחלוקת רכוש (כולל רכוש, נכסים וכספים).
במקרים מסוימים, בהם צד אחד הוא זה שהיה המפרנס העיקרי, נוצרת תופעה של התעמרות כלכלית והברחת נכסים שנועדו להפר את האיזון של חלוקת רכוש בגירושין בצורה הוגנת בין הצדדים ולפגוע כלכלית בצד השני. לעתים הדבר מגיע אף לסחיטה של סעיפים אחרים בהסכם הגירושין לטובת הצד הפוגע. בית המשפט איננו רואה בעין יפה מהלכים שכאלו ולכן יש לתבוע את הצד הפוגע על התעמרות כלכלית.
איך מזהים הברחת רכוש ונכסים?
יש דרכים רבות ליצור הברחת נכסים ורכוש בעת גירושין. דוגמא אחת היא הפחתה משמעותית בהכנסות שמציג הצד המתעמר. המשכורת שלו לפתע יורדת פלאים ואם מדובר בבעל מניות בחברה אז ייתכן ובדיוק עברו מניות אלו לאדם אחר, חבר או קרוב משפחה שלו. דוגמא נוספת היא העברה של רכוש ונכסים על שמם של אחרים עם תרומה סמלית ביותר או כלל ללא תמורה. כל זאת כדי להציג את המתעמר כמי שאין ברשותו נכסים או כספים כפי שהצד השני טוען. דרך נוספת היא הסתרת כספים בחשבונות בחות לארץ וכדומה. חשבונות אלו לא ידועים לצד השני ולכן לא יהיה מודע לזכויות שלו בהם וכן הלאה.
מדוע מדובר בתופעה כה חמורה?
התופעה חמורה מאוד כיוון שהיא מהלך פלילי של ממש. מדובר על הסתרת האמת או עשיית מעשים במטרה להוליך שולל את בית המשפט. התעמרות כלכלית של הסתרת נכסים פוגעת מאוד בצד השני ויכולה להוביל אותו למצב של עוני או קושי לשרוד כלכלית.
ככל שעובר הזמן ואין הכנסות לצד הנפגע בזמן שהצד השני מבוסס יותר ויש לו יכולות כלכליות, אף שהוא מציג זאת אחרת, הדבר מוביל לעתים ללחצים כלפי הצד החלק יותר בכל הקשור למשמורת ילדים, הסדרי ראייה או נושאים אחרים שעשויים לעלות בתהליך הגירושין.
מה ניתן לעשות במצב שכזה?
אם הליך הגירושין לא מתבצע בצורה של גירושין בהסכמה, עורך דין שמייצג את הצד הנפגע חייב להגיש במהרה תביעה על התעמרות כלכלית לבית המשפט. המטרה תהיה לעצור את המצב הקיים ולאפשר לחקור את הנכסים והכספים שברשות המתעמר בצורה טובה יותר. כמו כן בית המשפט יכול לקבוע פסיקות הנוגעות לעסקיו ו/או לחברה בבעלות הצד נגדו יש חשד להתעמרות כלכלית וזאת כדי למנוע ממנו להמשיך להוציא כספים בסתר או להפר את האיזון הכלכלי עם הצד שמנגד.
המאמר בשיתוף עם משרד עורכי דין פייטלוביץ – ברוך אשר מתמחה בדיני גירושין, משפחה, צוואות וירושות. אם אתם מחפשים עורך דין גירושין בחיפה והקריות, משרד עורכי דין פייטלוביץ – ברוך הוא הכתובת.