אחד המאבקים הקשים ביותר של משטרת ישראל הוא בתאונות הדרכים. הסטטיסטיקה מראה שחלק לא מבוטל מתאונות הדרכים הקטלניות יותר נגרם בשל נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים. בשל כך, המשטרה מנסה לבצע בדיקות פתע לנהגים בקרבת מקומות בילוי בשעות הלילה, כדי לזהות אותם מראש ולמנוע את התאונה הבאה. לפעמים, אחת הבדיקות שהנהגים נדרשים לבצע היא בדיקת מאפיינים.
מאות הרוגים בשנה בגלל תאונות דרכים הוא מספר מזעזע. לפחות כמה עשרות מאותם הרוגים ועוד אלפי נפגעים בדרגות שונות הם בגלל נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת סמים. הנתונים הללו מובילים את המשטרה למאבק של ממש בנהגים שמהווים סכנה על הכביש.
חלק משמעותי במאבק הזה הוא באמצעות בדיקות פתע של המשטרה בקרבת מקומות בילוי בשעות הלילה המאוחרות. המטרה היא לאתר מראש נהגים מסוכנים ולהוריד אותם מהכביש לפני התאונה הבאה.
האמצעים העומדים לזכות המשטרה הם בדיקת ינשוף ובדיקת מאפיינים.
מהי בדיקת ינשוף?
בדיקות ינשוף הן היותר נפוצות במילניום הנוכחי. הינשוף הוא מכשיר קטן אליו הנהג שנבדק נושף אוויר ומתקבלת תוצאה של רמת האלכוהול שלו בגוף. המכשיר די מדויק ויש קריטריונים שונים שיעידו את הנהג שיכור או לא.
מהי בדיקת מאפיינים?
בדיקת מאפיינים לחשוד בנהיגה בשכרות היא סוג הבדיקה שקדם לינשוף אך עדיין עושים בה שימוש במקרים רבים. כל עוד לא היה מכשיר כמו הינשוף אשר מסוגל להציג נתון מדעי על רמת האלכוהול אצל הנהג, ביצעו השוטרים 3 בדיקות קוגניטיביות כדי לקבוע את רמת הכושר התפקודי של הנהג והאם הוא יכול להמשיך לנהוג או לא.
הבדיקות הללו הן מבחני ביצוע שונים שיש לבצע לאחר שהשוטר מדגים מה יש לעשות. יש מקרים בהם הבדיקות נערכות בשטח, היכן שהנהג נעצר לבדיקה, ויש מקרים בהם הבדיקה תיערך לאחר מכן בתחנת המשטרה.
כאן המקום לציין שעמידה בכל מבחני הביצוע הללו לא מזכה את הנהג מהגדרה של נהיגה בשכרות ומצד שני ניתן לסרב לבצע את הבדיקות הללו. לרוב הן נדרשות היום בנוסף לבדיקת ינשוף או אם יש סיבה כלשהי בה הנהג לא יכול לבצע את בדיקת הינשוף.
מהם מבחני הביצוע בבדיקת מאפיינים?
יש כמה סוגים של מבחני ביצוע במסגרת בדיקת מאפיינים ואלו 3 הנפוצות ביותר:
- מבחן עמידה יציבה – יש להצמיד את הרגליים, להניח את הידיים לצד הגוף, להטות את הראש לאחור ולעצום את העניים למשך 30 שניות. המטרה היא לא ליפול או להתנדנד יותר מדי.
- מבחן הליכה על קו – יש לצעוד עקב בצד אגודל (צעדי טיפ טופ) 9 צעדים רצופים תוך כדי ספירת הצעדים בקול. המטרה לא לסטות מקו ההליכה או ליפול.
- מבחן נגיעה עם אצבע באף – מצמידים רגליים, מטים את הראש לאחור ועוצמים עניים. השוטר מכריז עם איזו יד יש לגעת באף ויש לבצע זאת. המטרה לא לפספס את האף או להתבלבל בידיים.
יש מספר מבחנים נוספים אך נהוג שנדרשים לבצע רק את אלה.
מה עושים עם מואשמים בנהיגה בשכרות?
ראשית כל חשוב לשכור עורך דין תעבורה שייצג אתכם. עורך דין מנוסה יכול למצוא התנהלות לא תקינה של תהליך הבדיקה מצד השוטרים במכשיר ינשוף או בבדיקות המאפיינים שקיימו. דוגמא לכך היא שהשוטר חייב להדגים לנהג כל מבחן ביצוע וגם לציין בפירוט את התאורה, מזג האוויר, תנאי השטח ועוד מידע רלוונטי שיכול להשפיע על תוצאות הבדיקה.
שוטר שלא התנהל נכון בבדיקות יכול להוביל לפסילת האשמה של הנהג וזיכויו.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי – עורך דין תעבורה בצפון אשר מעניק ייעוץ, הגנה וייצוג משפטי לנהגים לאחר ביצוע עבירות תעבורה מגוונות (נהיגה בשכרות, עבירות מהירות וכדומה).