יש שתי דרכים לסיום עבודתו של עובד במקום העבודה. הראשונה היא כתיבה של מכתב התפטרות ומסירה שלו למעסיק והשנייה היא פיטורים ביוזמה של המעסיק. במקרה כזה יש לזמן את העובד לשימוע לפני פיטורים. מסירת הזימון וניהול השימוע חייבים לעמוד בתנאים שנקבעו בחוק במסגרת שמירת הזכויות של העובדים בישראל. לפניכם המדרים המלא לשימוע לפני פיטורים.
עובד יכול להחליט עצמאית על רצונו לסיים את העבודה אצל המעסיק שלו ולעשות זאת באמצעות מסירת מכתב התפטרות למעסיק. במידה ואין סיבות מיוחדות שמלוות את ההתפטרות, היא תכנס לתוקף והעובד יהיה משוחרר ממקום העבודה.
כאשר מעסיק מעוניין לפטר עובד שלו מהעבודה, מדובר על תהליך מעט מורכב יותר. התהליך נועד כדי למנוע מצב של פיטורים רק בגלל כעס רגעי או בלי סיבה מוצדקת מצד המעסיק. הליך זה נקרא שימוע לפני פיטורים.
מהו שימוע לפני פיטורים?
שימוע לפני פיטורים נועד לוודא שיש סיבה מוצדקת לפיטורים של העובד, וגם מתן הזדמנות לעובד להציג בפני המעסיק טיעונים שיעזרו לו לשמור על מקום העבודה שלו או לאפשר לו לתבוע פיצויי פיטורים.
שימוע לפני פיטורים חייב לעמוד בכמה תנאים:
- מתן הודעה בכתב לעובד – המעסיק חייב למסור הודעה בכתב לעובד. הודעה זאת היא זימון לשימוע לפני פיטורים. ההודעה חייבת לאפשר לעובד להתכונן לשימוע ו/או לשכור עורך דין דיני עבודה ליעוץ או ליווי משפטי. נהוג שפרק הזמן לכך הוא 48-96 שעות, למעט בקשה להארכת הזמן מצד העובד אם יש סיבה מוצדקת לכך.
- ניהול שיח פתוח – על המעסיק להגיע לשימוע עם "ראש פתוח" ולאפשר לעובד להשמיע את כל הטיעונים שלו להגנה על מקום העבודה שלו. טיעונים אלו הם תגובה לסיבות של המעסיק לפיטורים של אותו העובד. הסיבות הללו מצוינות מראש במכתב הזימון לשימוע.
- תיעוד של השימוע – יש לנהל תיעוד מלא של השימוע ובסופו להחתים את העובד על הפרוטוקול של השימוע. גם המעסיק חותם כמובן.
- נוכחות של אדם נוסף – העובד זכאי לצרף לשימוע אדם נוסף מטעמו כולל ייצוג של עורך דין דיני עבודה המלווה אותו בתהליך. כמו כן ניתן לבקש שיצטרף חבר וועד העובדים במקום העבודה, אם יש כזה.
- מתן החלטה של המעסיק – המעסיק לא יכול להודיע על החלטתו או למסור מכתב פיטורים מיד בתום השימוע וחייב לעשות זאת רק לאחר שישקול בכובד ראש את הטיעונים של העובד. מקובל שמתן תשובה על החלטת המעסיק תימסר לעובד לאחר 24-48 שעות מסיום השימוע.
שימוע לפני פיטורים הוא תהליך חשוב מאוד בדרך לפיטורים של עובד וחייבים לעמוד בכל התנאים הללו.
מה קורה אם התנאים לא מתקיימים?
יש כמה אפשרויות שהתנאים לא מתקיימים ויש לכך השלכות:
- במקרה שהמעסיק לא קיים את התנאים – אם מעסיק לא קיים שימוע בכלל או לא ניהל אותו כפי שנדרש, הרי שהוא חשוף לתביעה של העובד לפיצויים גדולים עקב פיטורים שלא על פי החוק.
- במקרה שהעובד לא קיים את התנאים – אם העובד לא הגיע לשימוע או לא העמיד טיעונים שיחזקו את האינטרסים שלו, הוא לא יוכל לעשות שימוש בטיעונים כאלו לאחר מכן בתביעה לפיצויים וכדומה.
לסיום נציין שכל עובד זכאי לשימוע לפני פיטורים ללא קשר לתקופה בה עבד אצל המעסיק או לתפקידו בעסק. תמיד כדאי לקבל יעוץ של עורך דין דיני עבודה לפני כל החלטה על שימוע לפני פיטורים.
המאמר נכתב בשיתוף עו"ד שאול מוש – עורך דין דיני עבודה בצפון אשר מעניק ליווי וייצוג משפטי לעובדים ולמעסיקים בהליכי פיטורים או בבתי הדין לעבודה בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין דיני עבודה בנצרת או עורך דין דיני עבודה בעפולה – עו"ד שאול מוש הוא הכתובת!