בשנת 2022 יש עלייה חדה במספר פתיחת התיקים של הליכי חדלות פירעון לעומת השנה שלפני כן ובשנת 2023 המגמה אמורה להמשיך. יש כמה סיבות לכך, בעיקר יוקר המחייה מצד אחד והליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש יחסית מהצד השני.
מחירי הדיור בישראל עלו בצורה ניכרת בשנים האחרונות ויש דירות שהכפילו את השווי שלהן בעשור האחרון. במקביל לכך יש עליית מחיר כלל עולמית שהגיעה גם לישראל וכוללת מוצרי יסוד ושירותים שונים שכל בית בישראל זקוק להם.
עליות המחירים הללו הן בעלויות החשמל, המים, הארנונה והתקשורת מצד הרשויות השונות וגם במחירים של מוצרי יסוד כמו לחם, חלב ובשר מצד שני. כל אלו הביאו לכך שסל ההוצאות של משפחה ממוצעת בישראל עלה במאות שקלים ביחס לשנה קודם לכן.
בנק ישראל מנסה לבלום את עליות המחירים הללו ובוחר להעלות את הריבית בעקביות לאורך כל השנה האחרונה בעלייה שלא זכורה כמוה עשרות שנים. הדבר מוביל לכך שאולי תהיה התמתנות במחירי הדיור ומצד שני המשכנתאות של רוב המשפחות בישראל עלו באלף שקל או יותר לכל חודש בשנה האחרונה בלבד.
איך הדבר מתבטא בפועל?
בפועל רואים הרבה יותר משפחות מאי פעם שנקלעות בתום לב לסחרור כלכלי שהן לא מצליחות לעמוד בו, ונאלצות לחפש דרכים שונות לתשלום החובות שהולכים וטופחים. חלק מאותן משפחות מחפש להגיע להליך הסדר חוב מול המוסדות שהם חייבים להם כספים, ולעתים אין ברירה והפתרון היחיד שנותר להן הוא בקשה לפתיחת הליך פשיטת רגל של אדם פרטי בישראל. במקביל אפשר לראות עלייה חדה גם בשיעור של הקפאת הליכים לחברות שאינן עומדות עוד בתשלומים שחלים עליהן.
הליך פשיטת רגל לאדם פרטי עבר שינוי בשנים האחרונות והוא נקרא כיום חדלות פירעון ושיקום כלכלי, מה שגם מעיד על אופי ההליך.
- חדלות פירעון – מצד אחד יש מצב בו החייב איננו יכול לשלם את החובות שצבר ויש להגיע להסדר מול הנושים בהסכמה או באמצעות בית המשפט (נאמן מטעמו) על פריסת התשלומים על חלק מהחוב. הסכום שייקבע הוא במסגרת היכולות של אותו חייב לעמוד בתשלומים ולהמשיך בשגרת חייו.
- שיקום כלכלי – מצד שני ההליך שם לו למטרה לאפשר לחייבים הללו לצאת מהחובות שלהם ולחזור לחיים נטולי חוב. חלק מהדרך לכך היא השארה של תקציב מחייה לחייב ומשפחתו לאורך התהליך תוך כדי מגבלות שונות שיהיו עליו למשך החזר החובות, לדוגמא התנהלות רק במזומן, מגבלת יציאה לחו"ל וכדומה. בדרך זאת מבטיחים שבסיום התהליך הוא לא יהיה במינוס או חובות חדשים.
התהליך אמור להוביל את החייב לאחר 3-4 שנים לכל היותר להיות נטול חובות ולאחר שהחזיר חלק משמעותי מהחובות לנושים שלו. כעת הוא יכול לקבל צו הפטר חוב ולצאת לדרך חדשה מבחינה פיננסית ובתקווה שיתנהל טוב יותר בהמשך חייו. מומלץ להכנס להליך המשפטי רק באמצעות עורך דין חדלות פירעון ושיקום כלכלי שמתמחה בנושא זה ויכול ללוות אתכם בדרך הטובה ביותר לאורך כל התהליך.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד יעל דינר – עורכת דין פשיטת רגל בצפון אשר מעניקה אשר ליווי וייעוץ משפטי לחייבים.