העסק לא צלח ואתם צוברים חובות כבדים שמובילים אתכם לתביעות כספיות ונושים כועסים. האם תוכלו להמשיך לנהל את העסק אם תכריזו על פשיטת רגל? התשובה אולי תפתיע אתכם, אבל היא חיובית. אפשר להמשיך לנהל את העסק גם לאחר הכרזה על פשיטת רגל, כל עוד עומדים בקריטריונים שנקבעו לכך.
בעלי עסקים שנקלעו בתום לב לחובות כבדים שאינם יכולים לעמוד בהם, נמצאים לעתים בדילמה של ממש, האם לנסות ולהמשיך להחזיק את העסק שלהם בחיים או שמא להכריז על פשיטת רגל ולסגור אותו. למען האמת לא תמיד זאת האפשרות היחידה ויש מצבים בהם ניתן להכריז על פשיטת רגל ועדיין להמשיך בניהול העסק, כל עוד עומדים בקריטריונים לכך.
איך אפשר להמשיך לנהל עסק לאחר פשיטת רגל?
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שנחקק בשנת 2019 הוא המשך ישיר לרפורמה בנושא זה שיצאה לדרך בשנת 2013. הרפורמה באה לעזור למי שנקלעו לביש מזל ולמצב של פשיטת רגל בתום לב.
יש 2 מטרות שעומדות לנגד עיניי המחוקק בחוק זה: האחת היא לאפשר החזר מקסימלי מהחובות לנושים השונים בהליך מסודר והשנייה היא לאפשר לחייב שלא לקרוס נפשית, חברתית ופיננסית לחלוטין ולתת לו אפשרות לשיקום עם הזמן. לעתים המשך הפעלת העסק שלו, במידה והוא עוסק פטור או עוסק מורשה ולא חברה בע"מ, היא הדרך הטובה ביותר לממש את 2 המטרות הללו.
החוק כולל את סעיף 157 המתייחס לסוגיה זאת ומאפשר לממונה על התיק מטעם בית המשפט למצוא לנכון שהמשך הפעלת העסק לא תזיק לשיקום החייב ולא תפגע בנושים. המחשבה היא שאם יש אפשרות לחייב להרוויח כסף מהעסק שלו, תחת פיקוח קפדני והגבלות שונות שיוטלו עליו, הוא יוכל להחזיק את התשלומים שהתחייב להם ביתר קלות וכולם יצאו נשכרים מכך.
מה התנאים להמשך הפעלת העסק?
ההתייחסות להמשך הפעלת העסק היא תחת התנאים של פשיטת רגל לאדם פרטי במרבית המקרים. כלומר לצד הקפאת הליכים נגד החייב מצד הנושים שלו והתחייבות שלו להחזר חלק מהחובות בתשלומים שסוכם עליהם, הוא לא יוכל לצאת מהארץ, ייחשב ללקוח מוגבל בבנק (בלי אשראי או צ'קים) ויהיה מחויב בדיווחים לממונה על הכנסות והוצאות שלו באופן שוטף.
איך מנהלים הליך פשיטת רגל שכזה?
הליך פשיטת רגל מורכב מכמה שלבים וכדאי לקבל יעוץ משפטי של עורך דין פשיטת רגל כדי לבדוק את המצב שלכם ספציפית והאם זו הברירה היחידה או הטובה ביותר עבורכם.
השלבים של פשיטת רגל של אדם פרטי:
- הכרזה על פשיטת רגל בפני בית המשפט
- צו כינוס – בדיקת מצבו של החייב ויכולות ההחזר שלו
- דיון בבית המשפט – החלטה על צו שיקום כלכלי או הפטר חובות החייב
- הפטר – הכרזה שהחייב איננו פושט רגל יותר כי עמד בחובותיו בפני בית המשפט
התקופה בין ההכרזה ועד לדיון בית המשפט היא כ 18 חודשים בד"כ. תקופה זאת מכונה תקופת הביניים וזו התקופה בה ניתן לבקש להמשיך את העסק כדי להמשיך להבטיח הכנסה לחייב, לבני משפחתו וגם עבור הנושים.
המאמר נכתב בשיתוף עם Law Point עורך דין חדלות פירעון ושיקום כלכלי בצפון אשר מעניק ליווי, ייעוץ והגנה לחייבים פרטיים ועסקיים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (פשיטת רגל) בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין פשיטת רגל בעפולה או עורך דין פשיטת רגל בעכו – משרד Law Point הוא הכתובת!