האלימות בישראל גואה בשנים האחרונות בצורה משמעותית וחלב עלייה גדולה גם בתקיפת עובדי ציבור. המחוקק נותן את דעתו על כך עם קביעה של עבירה ייחודית הקשורה לתקיפה של עובדי ציבור והענישה על כך הוחמרה גם כן.
מדינת ישראל חווה בשנים האחרונות גל אלימות שלא היה כדוגמתו אי פעם בעבר. האלימות משתוללת באירועי ספורט, בכבישים, במקומות בילוי וגם במקומות שנחשבו בעבר מחוץ לתחום האלימות כמו בתי ספר, בתי חולים, בנקים, מוסדות ממשלה וכדומה.
הפגיעה בעובדי ציבור היא בעלת משמעויות גדולות הרבה מעבר לפגיעה עצמה בעובד כלשהו, שכן היא גורמת לתחושה של מאוימים על כל העובדים באותו מקום עבודה ויכולה להשפיע על היכולת שלהם לספק שירות חיוני לציבור בצורה יעילה.
המחוקק קבע בשל כך התייחסות מוחרגת לאלימות כלפי עובדי ציבור ביחס לעבירות אלימות אחרות והענישה על כך חמורה ביותר.
מהי תקיפת עובד ציבור?
עבירת תוקף ציבור מפורטת בחוק העונשין (סעיף 382א(א)) הקובע כי: "התוקף עובד הציבור או מי שממלא חובה או תפקיד המוטלים עליו על פי דין או מי שנותן שירות לציבור מטעם גוף המספק שירות לציבור, והתקיפה קשורה למילוי חובתו או תפקידו של הנתקף, דינו – מאסר שלוש שנים".
עו"ד בוריס קלמנוביץ', עורך דין פלילי בחיפה, מציין שהחוק קובע שהענישה על תקיפת עובד ציבור תהיה עד 3 שנות מאסר, אך יש להוכיח קשר ישיר הין התקיפה ומילוי תפקידו של העובד. דוגמא לכך היא תקיפה של רופא במסגרת ריב על חניה בבניין לעומת תקיפה של רופא בחדר המיון בזמן עבודתו. המקרה השני ייחשב תקיפה של עובד ציבור.
מה ההגדרה של עובדי ציבור?
- מי שנחשבים על פי חוק העונשים לעובדי ציבור הם:
- עובד המדינה (רופא בבית חולים לדוגמא), לרבות חיילים.
- עובד רשות מקומית או רשות חינוך מקומית.
- עובד ההסתדרות, הסוכנות היהודית, קק"ל וקרן היסוד – המגבית המאוחדת.
- עובד בנק ישראל.
- עובד מועצה דתית.
- עובד לשכת שירות התעסוקה.
- עובד במוסד, גוף, מוסד או קרן שהממשלה משתתפת בניהולם.
- דירקטור בחברה ממשלתית או בחברה תחת שליטה ממשלתית.
- עובד ביטוח לאומי.
- עובד בחברה המספקת שירות לגוף המעניק שירות לציבור (מאבטח לדוגמא).
האם יש מצבים של ענישה חמורה יותר?
במקרה של תקיפת עובד ציבור בנסיבות מחמירות, הענישה על כך יכולה להגיע ל 5 שנות מאסר בפועל ולא רק 3 שנות מאסר בפועל. המקרים הללו צריכים לעמוד תחת הנסיבות הבאות:
- כשהתקיפה נועדה להכשיל את העובד באופן אקטיבי.
- כשהתקיפה בוצעה עם נשק קר או חם.
- כשהתקיפה מבוצעת על ידי שני אנשים או יותר (תוקפים).
- כאשר התקיפה מבוצעת בעת טיפול באדם בסכנת חיים או בסכנה חמורה לשלמות הגוף.
למעשה כמעט כל תקיפה של עובד ציבור יכולה להיחשב כתקיפה בנסיבות מחמירות ולכן ההמלצה היא בהחלט שלא לעשות זאת ואם כבר אתם מואשמים בכך, יש לשכור שירותי עורך דין פלילי לקבלת יעוץ משפטי הכרחי עבורכם ואף ייצוג משפטי מול גורמי האכיפה השונים.
המאמר באדיבות אתר "חוק וסדר" העוסק בתחום המשפטי וכולל אינדקס עורכי דין בחיפה ובקריות כולל עורכי דין פליליים בחיפה ובקריות, פסקי דין וחדשות מעולם המשפט בישראל.