הסכם פרישה בהסכמה שידוע גם בשם פרישה מרצון, איננו תמיד כזה. המטרה של החברות המעסיקות את העובד היא לבצע פיטורים בעבודה ברוח טובה ותנאים טובים ומשתלמים למפוטרים, אך לא תמיד הצד השני מרוצה מהעניין או מסכים לכך. לרוב מדובר על עובדים וותיקים או כאלו הקרובים לגיל פרישה.
הסכם פרישה מרצון הוא הסכם שיוזמות חברות המעוניינות לבצע קיצוצים בחברה באמצעות פיטורים של עובדים וותיקים או כאלו הקרובים לפרישה גם כך. במסגרת הסכם פרישה מרצון מציעים למפוטרים תנאים מיטיבים שונים כדי להגיע להסכמה על כך ברוח טובה ובזמן קצר. המקרים לרוב מורכבים יותר כאשר עובדים צעירים יחסית מעורבים במהלך, והם פחות מסכימים לתנאי הפרישה שמוצעים להם.
מדוע חברות מעדיפות פרישה מרצון על פני פיטורים?
יש כמה סיבות שמובילות חברות לבחור בדרך של הסכם פרישה מרצון לעובדים על פני פיטורים:
- שמירה על שם ומוניטין – היום הכול מגיע לתקשורת בכלל ולרשתות חברתיות בפרט והופך לאש גדולה בתוך שעות. כל חברה גדולה לא רוצה להצטייר כפוגעת בעובדים שלה ולכן חברות כאלו מעדיפות לרוב להגיע לפרישה בהסכמה של העובדים שלהן ולא בפיטורים נרחבים שיעוררו מחאה כנגדן.
- דאג לפורשים – זה אולי נשמע מפתיע אבל בחלק מהמקרים אין רצון לפטר את העובדים רק בגלל שרוצים לישר את המאזנים. לעתים זהו כורח הנסיבות, לעתים עקב מכירת מניות לבעלים חדש וכן הלאה. בעלי החברה מעוניינים להטיב עם העובדים שיפוטרו כאות הערכה על שנות העבודה הרבות שהשקיעו בעבודה ולכן מציעים להם תנאי פרישת מרצון נדיבים יחסית לפיצויי פיטורין שהיו מקבלים במקום זאת. כמו כן לעתים מעורב בתהליך ועד העובדים החזק שמציב כמה תנאים לשמירת זכויות העובדים שיפרשו.
- מוטיבציה בעבודה – הסכם פרישה מרצון לא תמיד מסיים את העבודה של אותם עובדים על המקום. לעתים מדובר בתהליך של כמה סבבי פרישה של עובדים ולכן התנאים הטובים לפורשים והיחס מהנהלת החברה מאפשרים המשך עבודה במוטיבציה גבוהה מצד העובדים.
מדוע פרישה מרצון טובה לעובד?
מצד העובד, פרישה מרצון לעתים משתלמת הרבה יותר משמירה על מקום העבודה "בכוח" עד למועד הפרישה הטבעי (פנסיה) או פיטורים. עובד שיודע שזמנו קצוב במקום העבודה, יכול לקבל במסגרת פרישה מרצון תנאים טובים שמקלים עליו את הפרישה וגם מונע ממנו "כתם" של מפוטר אחרי שנים כה רבות שטרם למקום העבודה.
מה כלול בהסכם של פרישה מרצון?
כל הסכם פרישה מרצון מעט שונה ומותאם לסיטואציה הספציפית הרלוונטית עבורו, ועל כן חובה לקבל יעוץ של עורך דין דיני עבודה לפני שחותמים על הסכם כזה.
עם כל זאת יש כמה סעיפים מקובלים בכל הסכם פרישה מרצון:
- תקופת הפרישה – מה זמן ההעסקה שנותר לעובד במקום העבודה
- פיצויי פיטורין – מקובל שיהיו גבוהים יותר מפיצויי פיטורין "רגילים" על פי החוק
- הטסות מס – יש דרכים להפחית את המיסוי שיחול על העובד עקב פיצויי הפיטורים או הטבה כספית אחרת
- הכוונה – עובדים צעירים יחסית מקבלים בחלק מהמקרים שרותי יעוץ והכוונה לרכישת מקצוע חדש או התפתחות במקצוע הקיים שלהם
חשוב לזכור שכל מקרה עומד בפני עצמו ולכן תמיד כדאי לקבל יעוץ משפטי של עורך דין דיני עבודה בכל הצעה של פרישה מרצון ממקום העבודה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר – עורך דין דיני עבודה אשר מעניק ייעוץ משפטי למעסיקים או ייעוץ משפטי לעובדים במגוון רחב של סוגיות הקשורות ליחסים בין עובד-מעביד.