הענישה על עבירות תנועה הולכת ומתגברת ולכן אדם שקיבל לידיו דו"ח תנועה על עבירת תנועה שכביכול ביצע, אך לא הוא היה הנהג בפועל בעת העבירה, יכול לבקש הסבת דוח תנועה למי שהיה הנהג בפועל. מדובר בהליך די קל ומהיר לביצוע, אך דורש את הסכמתו של הנהג בפועל לעניין זה.
אנחנו אף פעם לא רוצים לשלם על טעויות של אחרים. לא משנה הסיבה, אם אנו לא אשמים, למה שנשלם על כך?!? לכן, קבלת דו"ח תנועה שיש לשלם, ומתברר שאנו לא הנהגים ברכב בעת ביצוע עבירת התנועה, הוא דבר מרגיז, אך גם מרגיע מעט, כיוון שניתן להסב את הדו"ח לאדם שכן ביצע את אותה עבירת תנועה.
איך קורה שמקבל הדו"ח איננו הנהג בפועל?
דו"ח על עבירות תנועה כמו למשל עבירות מהירות מונפק לעתים אחרי צילום במצלמת מהירות. הצילום מתייחס למספר הרכב ולכן מי שיקבל את הדו"ח הוא בעל הרכב ולא מי שנוהג בו באותו רגע של עבירת תנועה.
לפעמים הנהג הוא עובד של בעל הרכב, לעתים זה אחד הילדים שלו ולעתים חבר שהשאיל את הרכב ליום או כמה שעות. בכל אחד מהמקרים הללו לא בעל הרכב צריך לשלם את הדו"ח ושמורה לו הזכות של הסבת דו"ח תנועה לנהג בפועל.
איך ניתן לבצע הסבת דוח תנועה לאדם פרטי?
הסבת דו"ח תנועה לאדם פרטי שונה מהסבת דו"ח במקרה של רכב חברה ואנו נתמקד במקרים של נהג פרטי. ראשית כל יש 90 יום לבקש הסבה של הדוח. לאחר מכן יש לשלם אותו אחרת יהיה כפל קנס.
הגשת בקשה של הסבת דוח תנועה צריכה לכלול:
- מספר דוח התנועה
- מספר רישיון נהיגה וצילום הרישיון של הנהג אליו מוסב הדוח
- תצהיר של הנהג בפועל שאכן הוא נהג ברכב, חתום ע"י עו"ד תעבורה
את הבקשה ניתן להגיש און ליין לכתובת באתר משטרת ישראל שמיועד לכך או בדואר רשום אל מרכז פניות נהגים, ת.ד 120 פתח תקווה, מיקוד 49100.
מה קורה אם הנהג מסרב לקבל עליו את הדו"ח?
יש מקרים בהם הנהג שביצע את העבירה בפועל (לטענתכם) איננו מוכן לקבל עליו את תשלום הדו"ח והענישה שמתלווה אליו כמו צבירת נקודות וכדומה. במקרה שכזה הדרך היחידה היא להגיש נגדו תביעה בבית המשפט באמצעות עורך דין תעבורה.
מכיוון שמדובר על מילה שלכם מול מילה שלו, יש לנסות ולחזק את הטענות שלכם באמצעות מסרונים שהחלפתם עמו בעניין זה, שיחות שהקלטתם סביב העניין או אם ניתן לראות בצילום המשטרה של הדו"ח שהוא אכן זה שנוהג ברכב. במידה ויימצא אשם, יוטלו עליו גם הוצאות משפט.
לסיכום, חשוב לציין כי כמו לכל נהג אחר שקיבל דוח תנועה, גם לנהג שהוסב אליו הדוח, שמורה הזכות לערער על סכום הקנס או הנקודות המתלוות לכך.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי, עורך דין תעבורה בקריות, אשר מעניק ייעוץ משפטי לחשודים ונאשמים בעבירות תעבורה בפריסה ארצית.